Bad Bengal.

Soms krijg ik berichten over een Bengal die voor problemen zorgt . Vaak gaat het om Bengals die een bank of de muur slopen en krijg ik foto’s van een bank aan flarden of een Bengal die een behangafstomer imiteert. Bengals helpen graag want zij vinden zichzelf ervaren klussers en staan meteen klaar om te helpen. Wanneer hun activiteiten niet gewenst zijn, ontstaan conflicten, want wat doe je met je geliefde, maar stoute Bengal. Vaak is een luisterend oor voor het wanhopige maatje van de stoute Bengal en een simpel advies voldoende.

Waarom doet je Bengal dit?

Vanaf de tweede dag hebben we de kittens in de hand genomen en met ze gepraat, dus we zijn enigszins bekend, maar nu  is de periode gekomen waarin kittens leren dat  dat honden, de stofzuiger,vreemde mensen en huilende baby’s niet eng zijn. Deze ervaringen horen nu eenmaal bij en we zorgen dat de kittens vaak met deze en nieuwe ervaringen wordt geconfronteerd.

Wanneer de kittens drie weken oud zijn, begint een belangrijke fase in hun ontwikkeling. Hun gehoor is voldoende ontwikkeld en ze kunnen redelijk zien en bewegen, al is het vaak waggelend. Vanaf de derde week zijn kittens heel nieuwsgierig , vol vertrouwen en niet terughoudend wanneer ze met nieuwe ervaringen worden geconfronteerd.

De nestkist staat in de grote kennel zodat er voldoende ruimte is voor ons en diverse keren per dag stappen we bij de kittens in hun speelkennel. Hierdoor leren de kittens ons steeds beter kennen en  worden we enthousiast verwelkomd. Samen spelen is heel belangrijk maar laat kittens liever niet met je hand spelen. Hygiëne is wel belangrijk, dus handen wassen!

Het is zeker niet zo dat we  ons excessief met de kittens bezig houden, de aandacht die ze krijgen is essentieel voor hun sociale ontwikkeling. Wat te doen wanneer een Bengal in zijn nieuwe huis stoute dingen doet? In ieder geval begrijp je nu wat in de meeste gevallen de aanleiding is voor ongewenst gedrag:

                                     verveling

  1. Een Bengal terecht wijzen heeft succes wanneer het snel na het ongewenste gedrag plaatsvindt.Zet een krabpaal in de buurt van de plaats des onheils. Zodra het kitten ongewenst gedrag laat zien, reageren. Doe dit niet met luide of boze stem, maar probeer duidelijk te zijn en één woord te gebruiken. Ik zeg : “uh” kijk het kitten aan en zet het bij de krabpaal. Dit herhalen wanneer het kitten in de fout gaat. Daarna heeft het geleerd niet aan de bank en de muur krabben én het weet dat “uh” een waarschuwing is.
  2. Bengals krabben niet uit vernielzucht, maar door met de nagels langs een stevige ondergrond te wrijven, laat de buitenste versleten laag los en komt een nieuwe scherpe nagel aan de oppervlakte. Scherpe nagels zijn essentieel voor een roofdier en dat is onze Bengal uiteindelijk.
  3. Soms werkt een plantenspuit, maar zodra een kitten dat door heeft, werkt het niet meer. Bovendien moet je dan toch eerst de plantenspuit pakken en is de stouterd allang vertrokken.
  4. In de handel zijn ook middelen te koop die onaangenaam zijn en je Bengal weghouden.

De oplossing is simpel, geef je Bengal voldoende aandacht. Een Bengal slaapt een groot deel van de dag, dus je bent niet de hele dag met je Bengal in de weer. Geef hem aandacht zodra je thuiskomt. Verveling aanpakken is niet zo moeilijk, zorg voor afleiding; speelgoed, dozen, krabpalen etc. Je hoeft zeker geen kapitalen uit te geven, bekijk de blogs even waarin ik meer over speelgoed vertel.

Een Bengaal is nu eenmaal een actieve  en ondernemende kat en ondeugend gedrag hoort bij dit fantastische ras.

                                            Veel plezier samen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *