Toys,toys and more toys.

In dit blog wil ik dieper ingaan op speelgoed. Speelgoed speelt een belangrijke rol zowel voor katten als hun eigenaren. Uit onderzoek is gebleken dat we een behoorlijk bedrag uitgeven aan speelgoed voor onze katten. Eigenlijk stijgt dat bedrag ieder jaar weer en wanneer je in een dierenzaak gaat kijken zie je behoorlijke prijskaartjes aan speelgoed voor katten hangen. Soms kun je een speeltje zo uitbreiden dat de kat al spelend je hele huiskamer overneemt. Waarom nu dit blog over speelgoed voor katten? De belangrijkste redenen zijn: socialisering, stimulatie van het brein, de motoriek en de fysieke en mentale ontwikkeling.  Daarnaast houdt spelen een Bengaal speels, enthousiast en actief, waardoor hij zich niet gaat vervelen en daarom gaat onderzoeken hoe de bank is gemaakt. Maar… het maakt ons ook blij, wanneer we in een dierenwinkel shoppen en speelgoed voor onze lievelingen kopen.

Wanneer de kittens een dag oud zijn, begint  onze interactie met de kittens al.Door het  dagelijks wegen ervaren de kittens onze aanwezigheid maar daar zijn ze niet blij mee en laten dat luidkeels horen. Het zijn baby Bengals, maar met een stevig stemgeluid.

De baby’s liggen met mams in de geboorte kist en sommige baby’s gaan al op onderzoek, terwijl hun oogjes dicht zijn. Daarom staat de kist in een box en is de bodem bedekt met een fleece. Zodra hun oogjes open zijn, krijgen ze belangstelling voor hun omgeving en introduceren we het eerste speelgoed: kleine zachte balletjes of figuurtjes.

Doordat ze meer ruimte hebben en hun omgeving veilig kunnen verkennen wordt hun fysieke, sociale en mentale ontwikkeling gestimuleerd. Dit proces kan snel gaan, soms onderneemt een  kitten al na een week de eerste eerste poging om uit de box te klimmen. Net als bij schapen;wanneer een schaap over de dam is……..

De hele familie verhuist dan naar een grote”kennel”, die bestaat uit vier planken van 60 cm hoog en is 2.00 m. bij 1.50 m breed.We zijn enthousiast over deze kennel, omdat hij de kittens veel ruimte biedt en ze zich veilig optimaal kunnen ontwikkelen: rennen, spelen , klimmen, stoeien etc. Hierin  ook een fleece op de grond en de de geboorte kist staat in een hoek. Daar is de ultieme nestgeur en daar slapen de kittens en drinken bij mams.Al het speelgoed verhuist mee en regelmatig brengen we nieuw speelgoed mee. Want wij klimmen ook in de kennel en spelen met de kittens. want mensen zijn toch wel het leukste speelgoed.

In de eerste instantie leggen we een lat over de kennel waar we speelgoed aan hangen, pas later zetten we een kittenklimpaal neer. Alles wordt bekeken en onderzocht, zelfs de kattenbak is een soort mini zandbak.

 

Wanneer kittens groter zijn verzinnen we speeltjes waardoor hun nieuwsgierigheid wordt gewekt: een balletje in hun drinkwater fontein. In de eerste instantie wordt hun aandacht getrokken en geconcentreerd observeren ze het speeltje. Dit is heel belangrijk voor de ontwikkeling , want Bengals zijn nu eenmaal nieuwsgierig, onderzoekend en intelligent. Wanneer het balletje voldoende is geobserveerd, volgt het volgende stadium: ontdekken wat je ermee kunt doen.

Nu is de cirkel weer rond; speelgoed zorgt dat een Bengal met het speeltje speelt en niet gaat onderzoeken hoe je bank in elkaar zit.:)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *